Uitkomsten meedenkavond over het nieuwe park van de campus

Op 1 februari kwamen geïnteresseerden uit de gemeente Eemsdelta bij elkaar in Kabzeël, Appingedam om mee te denken over de invulling van het park aan de noordzijde van de campus. De meedenkavond, georganiseerd vanuit Campus Eemsdelta Groningen, Jong Noord en de gemeente Eemsdelta, stond in het teken van urban sports, groenvoorziening, activiteiten voor ouderen, evenementen, fietsroutes, een MTB route en een pumptrack.

Lydia Terpstra van de Gemeente Eemsdelta en Marie-Laure Hoedemakers van Baljon Landschapsarchitecten – bekend van hun werk aan de stadstuin bij het DUO-gebouw in Groningen – presenteerden het schetsontwerp van het gebied ten noorden van de Campus Eemsdelta, inclusief het Urban Sports Park. Op het ontwerp werd enthousiast gereageerd. Het wordt een groene parkachtige omgeving met glooiend landschap, multifunctionele gebieden en routes voor wandelaars, fietsers en mountainbikers.

Schetsontwerp onder de loep

In het schetsontwerp van het Campuspark vloeien verschillende zones in elkaar over. Van Urban Sports tot aan ruimtes voor spel en waterspel. En van evenementplekken met terrassen tot aan groene tuinen bij de parkeerplaats; de bezoekerservaring begint al bij aankomst.

Het ontwerp van het park is gebaseerd op de omgekeerde wierde met daarin verschillende regionale thema’s, waarin elk thema zijn eigen ruimte krijgt. Zoals speelelementen die geïnspireerd zijn op ‘de boerderij’, een skatepark in de vorm van een boot (havens) , en een freerun gedeelte dat een bouwplaats symboliseert. Het thema ‘de fabriek’ komt tot uiting in het gebouw ‘de Koppelplaats’.

Met het oog op evenementen is het park uitgerust om multifunctioneel te zijn. Het beschikt over een uitgestrekte pumptrack van ruim 1200 meter, diverse terrassen, tribunes, en loungeplekken, verrijkt met elementen zoals muziektegels, waterfonteinen, pingpongtafels en tafels voor bordspellen zoals schaken. Een graffiti wall en routes voor fitness en beweging voegen nog een extra dimensie toe aan de activiteiten die het park biedt.

Ook is er gedacht aan de toegankelijkheid en veiligheid van het park. Een veilige doorgang naar het station en de integratie van fiets- en mountainbikeroutes rondom het park, die aansluiten op de bestaande fietsroute langs het water, zorgen voor een verbinding met de omgeving. Dit alles maakt het Campuspark tot een levendige ruimte waar iedereen, van jong tot oud, kan genieten van allerlei activiteiten in een prachtige omgeving.

Vragen en opmerkingen

Tijdens de avond kwamen er verschillende vragen en opmerkingen uit de zaal naar voren. De ontwikkeling van de skatebaan was een veelbesproken onderwerp; momenteel bestaat er alleen een schetsontwerp dat nog door een ontwerper uitgewerkt gaat worden. Daarnaast werd het idee van een mountainbikeroute rondom het park met interesse ontvangen. Ook is er aandacht voor de invloed van de ontwikkeling van de N33 op het verkeer rondom het terrein.

Suggesties voor het park

Ook kwamen er interessante suggesties naar voren, zoals glamping, oplaadpalen, waterpompen voor het sportpark. En een divers aanbod aan sport- en speelplekken voor alle leeftijden. Met een focus op het toevoegen van echt nieuwe elementen aan het park.

Daarnaast kwam het idee voor een padelbaan ter sprake. Waarbij sommige aanwezigen zich zorgen maakten over de mogelijke geluidsoverlast die dit met zich mee brengt. De gemeente maakt een zorgvuldige afweging bij plaatsing van padelbanen in de gemeente en dus ook op dit terrein. Er bestaan specifieke normen die de afstand tot bewoning reguleren om geluidshinder te voorkomen.

Vervolg

Op basis van alle suggesties en input maken we een volgend ontwerp. Dit ontwerp staat gepland om besproken te worden met geïnteresseerden op donderdag 11 april.

Aanmelden en meer informatie

We nodigen je graag uit voor de volgende sessie in april.

  • Wanneer: donderdag 11 april, inloop vanaf 19:00, programma 19:30-21:00.
  • Waar: Campus Café, Pastorielaan 4 in Appingedam.

Het park in beeld

Voor een nog beter beeld van de avond en de plannen voor het Campuspark, download de presentatie van Marie-Laure van Baljon of bekijk het volgende beeldmateriaal:

  • Screenshots van het plan: Bekijk de gedetailleerde screenshots van het voorgestelde ontwerp, gedeeld op onze Facebook-pagina.
  • Foto’s van de bewonersavond: Ontdek de sfeer en de interacties tijdens de avond via de foto’s op Facebook.
Delen: