Universiteit van het Noorden: Innovatieve benaderingen studenten

De resultaten van de masteropleiding Society, Sustainability and Planning van de Rijksuniversiteit Groningen zijn bekend! Eerder schreven we al over de start van dit project in ons bericht “Universiteit van het Noorden: Studenten aan de slag in Eemsdelta“.

Het doel van Living Lab

De gemeente Eemsdelta fungeerde afgelopen maanden als een levend laboratorium voor de studenten die deelnamen aan het vak Living Lab, Sustainable Places. Deze ambitieuze studenten hebben zich de afgelopen maanden gebogen over actuele ruimtelijke vraagstukken binnen de gemeente. Hun doel was om concrete, haalbare en goed onderbouwde beleidsadviezen te formuleren, gericht op het transformeren van specifieke locaties naar duurzamere plekken waar de balans tussen mens, milieu en economie centraal staat.

Uitdagende projecten

De projecten waren divers en van belang voor de regio:

  • Het opstellen van de eerste Artistieke Gebiedsbiografie van Nederland.
  • Het behoud van het zoutwaterzwembad K.P. Zijl.
  • Het revitaliseren van landgoed Ekenstein.
  • Innovatie stimuleren in de bloemkoolwijk Tuikwerd.
  • Vieren van 700 jaar stadsrechten van Appingedam.
  • Het beheer van Control Seal zonder gebruik van Ctrl-Z.
  • Ontwikkelingen in Schildmerenland.
  • Bevorderen van een groeiende delta voor landbouw, natuur en waterveiligheid.

De resultaten

Alle acht groepen studenten hebben fantastisch werk geleverd en hun opdrachtgevers meer dan tevreden gesteld. Het was een close-call, maar uiteindelijk heeft de opdracht rond het Zoutwaterzwembad K.P.Zijl gewonnen. Deze groep kwam met een advies dat in delen uit te voeren is en de opdrachtgever uitdaagt om buiten hun eigen kaders te gaan. De tweede plek ging naar een groep die ontwerpen heeft voorgesteld voor drie plekken rond het Schildmeer.

Verschillende wethouders zijn langsgeweest om de presentaties te bekijken. Eén student heeft zelfs een dermate mooie tekening van Appingedam gemaakt dat zij gelijk twee betaalde opdrachten heeft binnengehaald.

We kijken uit naar de implementatie van deze adviezen en zijn trots op de innovatieve benaderingen van de studenten!

Delen: