Subsidie ‘Makerswierde – De Koppelplaats’: Broedplaats van morgen

Na de zomervakantie start de Makerswierde – De Koppelplaats Eemsdelta in Appingedam. Deze plek wordt een belangrijke pijler voor talentontwikkeling en innovatie. De Koppelplaats, een lang geplande component van de campusgebiedsontwikkelingsplannen, komt tot leven dankzij de gezamenlijke inspanningen van de gemeente Eemsdelta en de Provincie Groningen.

De Koppelplaats belooft een broedplaats te worden voor oude ambachten, zoals lassen en houtbewerking, en nieuwe technieken zoals digitaal tekenen en drone-vliegen. Dit project verenigt het denken en doen, de theorie en de praktijk, en biedt zowel jongeren als ouderen de kans om hun technische talenten te ontdekken en te cultiveren.

Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door een provinciale subsidie van €747.000, toegewezen voor de komende vier jaar. Deze subsidie, toegekend door de provincie Groningen, is specifiek bedoeld voor het stimuleren van het programma en niet voor de bouw van de Koppelplaats. Het biedt ruimte voor de ontwikkeling en implementatie van innovatieve projecten, zoals een groot makersfestival, een Digital Art Factory en het bouwen van een pop-up theater. De activiteiten uit het programma worden vooralsnog georganiseerd in de Campus Club, gevestigd in het oude Renn4 gebouw.

“De Koppelplaats kan jongeren enthousiast maken voor een opleiding en werk in deze regio.”
— Tjeerd van Dekken

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken benadrukt: “De Koppelplaats kan jongeren enthousiast maken voor een opleiding en werk in deze regio.” Wethouder Meindert Joostens voegt toe: “De Koppelplaats is bovendien een omgeving waar leerlingen, inwoners en bedrijven uit de omgeving elkaar gaan ontmoeten en samenwerken. Dat zorgt voor verbinding en inspiratie.”

Gedeputeerden Tjeerd van Dekken (links) en Ijzebrand Rijzebol van de Provincie Groningen op bezoek in het Campus Café. Foto: Provincie Groningen.

In dit unieke ecosysteem zullen bedrijven, inwoners, en onderwijsinstellingen nauw samenwerken aan diverse projecten, waarbij het ontmoeten, leren en inspireren centraal staat. De provinciale subsidie versterkt deze inspanningen en stimuleert de economische vitaliteit van krimpgebieden, een cruciaal aspect in de huidige context.

Als we naar de toekomst kijken, blijven we optimistisch en hopen we dat de Koppelplaats zal uitgroeien tot een belangrijk centrum voor talentontwikkeling en innovatie in de regio, en daarmee de makers van de toekomst zal inspireren en ondersteunen.

Delen: