Living Lab: Studenten tackelen uitdagingen in Eemsdelta

In het hart van de gemeente Eemsdelta, te midden van het historische Appingedam, biedt de Campus Eemsdelta Groningen ruimte voor uitdagingen en kansen.

Onlangs kwamen studenten van de masteropleiding Society, Sustainability and Planning van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen hier samen in het kader van het vak “Living Lab, Sustainable Places”. Het doel van het vak is om studenten de kans te geven hun theoretische kennis in de praktijk te brengen door aan echte cases te werken.

Het gaat over experimenteren met leren. Over werken op locatie en samenwerken met opdrachtgevers om ruimtelijke oplossingen te creëren.
— Gwenda van der Vaart • docent Living Labs Sustainable Places

Het Living Lab project: Focus op Eemsdelta

Het project heeft zich dit jaar geconcentreerd op de gemeente Eemsdelta en de uitdagingen en kansen van de recent ontwikkelde campus. Studenten zijn afgereisd van Groningen naar Appingedam om de organisaties te ontmoeten die hen de cases hebben voorgesteld. De studenten waren betrokken bij verschillende projecten, variërend van gemeentelijke planning tot duurzaamheidsinitiatieven.

Diverse projecten en samenwerkingen

De studenten waren betrokken bij verschillende projecten, waaronder:

  • Eemsdelta Expertise Center: Een initiatief om Eemsdelta te ontwikkelen als een aantrekkelijke plek om te werken, te wonen en te ontmoeten.
  • Damsterdiep 2023: De transformatie van Damsterdiep naar een landschaps- en cultuurpark.
  • Een gezonde toekomst voor de centra in Eemsdelta: Creëren van compacte en aantrekkelijke stadscentra.
  • Bierumer Schoolgebouw: Een visie op duurzame renovatie.
  • Gezonde mobiliteit en Urban Sports Park Appingedam: Uitdagingen voor een betere mobiliteit en stedelijke sportfaciliteiten.

Een inspirerende ervaring: Reflecties en resultaten

Na veldwerk en interactie met de lokale gemeenschap kwamen de studenten met innovatieve ideeën en plannen. De resultaten waren inspirerend en ontvingen positieve feedback van de betrokken partijen, die nu de vele mogelijkheden zien die de projecten kunnen bieden.

Delen: