de Koppelplaats
De gemeente Eemsdelta neemt een nieuwe stap in de ontwikkeling van het Campusgebied met de komst van de ‘Noordzone’. Waar nu de oude schoolgebouwen verdwijnen, verrijst binnenkort de Koppelplaats. Dit nieuwe circulaire gebouw wordt het thuis voor uiteenlopende initiatieven: van het Technasium en de clubs van het Urban Sports Park tot de Fieldlabs van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook biedt het een plek voor de Jonge Onderzoekers, VIBES, de Digital Art Factory en diverse andere kunst- en cultuurgroepen.
Doel en functie
Het doel van de Koppelplaats is duidelijk: een inspirerende plek creëren waar mensen hun talenten kunnen ontwikkelen en tonen. Of je nu wilt fietsen op een pumptrack, lassen, sleutelen aan auto’s, houtbewerking of digitale kunst wil maken bij de Digital Art Factory, het kan allemaal.
Het wordt een dynamische mix van onderwijs, sport, cultuur en werk. Kortom, een plek waar voor iedereen wat te beleven valt. De focus ligt op het aantrekken en behouden van talent in de regio, en op het stimuleren van lokale en regionale ontwikkelingen.
Plangebied en fasering
De ontwikkeling van het Campusgebied is opgedeeld in fases en zones. De eerste fase is al voltooid; dat is de Centrumzone met een supermodern schoolgebouw. Nu komt de Noordzone aan bod, waarin de Koppelplaats en een gaaf Urban Sports Park worden ontwikkeld. Dit laatste in nauwe samenspraak met inwoners en gebruikers. En er is nog meer in de planning, zoals de Zuidrand langs het Damsterdiep, waar water en recreatie centraal staan, en de Oostzone waar gedacht wordt aan het maken van sportfaciliteiten.
De Koppelplaats wordt een plek voor iedereen. Mede door de aanleg van verschillende pleinen, zoals in een stad of dorp. Ieder plein heeft een eigen thema en doel.
- Werk- en Maakplein: Voor alles rondom werk en persoonlijke ontwikkeling. Hier kun je info vinden over banen, opleidingen en nog veel meer.
- Jongerenplein: Een plek waar jongeren alles vinden wat ze nodig hebben, van school tot vrijetijdsbesteding.
- Virtual Reality Plein: Super toekomstgericht met virtuele tours van lokale bedrijven en lessen in het gebruik van verschillende (digitale) gereedschappen.
- Ondernemen- en Onderzoeksplein: Dit plein vormt de schakel tussen scholen, bedrijven en het MBO, HBO en de universiteit. Hier kunnen ondernemers en studenten elkaar inspireren.
De functies: Verschillende zones voor verschillende behoeften
Naast de pleinen biedt de Koppelplaats ook ruimte voor tal van andere activiteiten. Het is in feite een permanente, laagdrempelige evenementenlocatie, ideaal voor vergaderingen, werkplekken of zelfs het organiseren van evenementen en congressen. En het is voor iedereen makkelijk bereikbaar, dichtbij de N33 en op loopafstand van het trein- en busstation.
Ontwerp en duurzaamheid
Tot slot het ontwerp, door Onix architecten, wordt dit een circulair en flexibel gebouw, met een lokale twist door het gebruik van zeecontainers en gebruikte molenwieken. Het gebouw is volledig cradle-to-cradle en maakt gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen en aardwarmte. Zo is het niet alleen goed voor de planeet, maar hebben gebruikers ook nog eens lage energiekosten.
Met een startsubsidie van €750.000 van de Provincie Groningen zijn de plannen al flink op stoom. Al met al wordt de Koppelplaats een levendige en innovatieve plek waar iedereen zich kan ontwikkelen en uitleven. Of je nu jong bent of oud, er is altijd iets te doen!
Voor een visuele vooruitblik bekijk je alle impressies op onze Facebook-pagina.