Hoe overleef je de eindexamens? Onze tips!

Eindexamens: de periode waarin je hersenen zich soms voelen alsof ze meedoen aan een marathon in de Sahara… zonder water. Maar geen zorgen, wij hebben tips om je door deze woestijn van kennis te loodsen met je hoofd koel en je humor intact.

 1. Maak een battle plan
  Je zou je toch ook niet zonder voorbereiding in een zombie-apocalyps storten? Behandel je examenperiode als een strategisch spel. Slaap genoeg, eet goed (ja, dat betekent meer dan alleen instant noodles), en maak een strakke planning. Elk examen is een level om te verslaan. Plan je leermomenten en pauzes alsof je de wereld moet redden.
 2. Richt je eigen batcave in
  Creëer een studieplek waar zelfs Batman jaloers op zou zijn. Zorg voor voldoende licht, weinig afleiding en alle benodigdheden binnen handbereik. Dus nee, je gaming console en die Netflix-serie horen daar niet bij. Die kunnen wachten (echt waar!).
 3. Pauzes zijn je power-ups
  Neem regelmatig korte pauzes. Ga even lopen, doe wat rek- en strekoefeningen of dans op je favoriete nummer (sluit wel eerst de gordijnen als je moves niet YouTube-waardig zijn). Korte breaks helpen je om de leerstof beter op te nemen en voorkomen dat je hersenen in stoom uitbarsten.
 4. Hydrateer alsof je een cactus bent
  Water is je beste vriend. Nee, niet de koffie of de energiedrankjes. Water. Het houdt je gehydrateerd, je hersenen gesmeerd en je concentratie scherp. Plus, je loopt vaker naar de wc, wat weer een goede reden is voor een korte pauze (zie tip 3).
 5. Vraag om hulptroepen
  Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Vraag hulp aan vrienden, familie of leerkrachten als je ergens niet uitkomt. Een frisse blik kan net dat ene puzzelstukje zijn dat je nodig hebt. Plus, het is een goed excuus om even sociaal te doen (online of offline).
 6. Blijf ademhalen
  Ja, ademhalen. Het klinkt simpel, maar diep ademhalen tijdens je studie of zelfs tijdens het examen kan echt helpen. Het verlaagt je stressniveau en zorgt voor een frisse dosis zuurstof naar je hersenpan.
 7. Ga voor een goede nachtrust
  All-nighters lijken misschien een goed idee, maar je hersenen denken daar anders over. Zorg voor voldoende slaap. Je hersenen verwerken dan wat je hebt geleerd en je voelt je een stuk frisser. Wie had gedacht dat je door te slapen eigenlijk aan het leren bent?
 8. Vertrouw op jezelf
  Je hebt meer in je mars dan je denkt. Geef die zelftwijfel een flinke schop en ga ervoor. Je bent goed voorbereid, je hebt hard gewerkt. Laat die examens maar komen!

Herinner jezelf eraan dat eindexamens slechts een kleine, zij het zenuwslopende, stap zijn op je pad naar wereldoverheersing—of welke toekomst je dan ook voor jezelf in gedachten hebt. Succes, je kunt dit!

Delen: