First Lego League

Op vrijdagavond 3 en zaterdag 4 februari a.s. vindt de FIRST LEGO League regiofinale Eemsdelta plaats op de nieuwe campus in Appingedam. Aan deze techniekwedstrijd doen wereldwijd 70 landen en ongeveer 250 duizend leerlingen mee. In Nederland vinden, verdeeld over het land, achtentwintig regiofinales plaats. De Jonge Onderzoekers organiseert dit evenement voor de vierde keer. Dit jaar in samenwerking met VO-Eemsdelta, Gemeente Eemsdelta, Sterk Techniekonderwijs Noord-Groningen en Van Gerven Educatie.

Techniekwedstrijd met maatschappelijke focus
De FIRST LEGO League is een techniekwedstrijd met een maatschappelijke focus. Behalve een robotwedstrijd bestaat de uitdaging uit het vinden van een technische of technologische oplossing voor een maatschappelijk probleem. Door hierover na te denken ontdekken leerlingen hoezeer technologie verweven is met ons dagelijks leven en hoe we daar ons voordeel mee kunnen doen.

Tijdens de regiofinale op 3 en 4 februari gaan zesendertig teams uit Noord-Nederland de strijd met elkaar aan. Alle teams hopen op de overwinning, want daarmee wordt een ticket veroverd voor de landelijke finale die plaatsvindt in maart of april van dit jaar. En dat is weer een stap dichter bij de wereldfinale die gehouden wordt van 19 tot 22 april in Houston, Amerika.

Robotwedstrijd en innovatieproject SUPERPOWERED

De wedstrijd bestaat uit twee onderdelen: een robotwedstrijd en een innovatieproject. Voor de robotwedstrijd ontwerpt, bouwt en programmeert ieder team een robot waarmee missies moeten worden uitgevoerd. De robot moet verschillende dingen kunnen, waaronder navigeren, vastpakken, transporteren, activeren en afleveren. In tweeënhalve minuut moeten zoveel mogelijk missies worden voltooid.

Het innovatieproject draait om het bedenken en presenteren van een technische of technologische oplossing voor een maatschappelijk probleem. Het thema van het innovatieproject 2022-2023 is SUPERPOWERED. De teams kiezen zelf een onderwerp dat een link heeft met het jaarthema en bedenken hierbij slimme innovaties. Dit jaar kunnen de oplossingen bijvoorbeeld te maken hebben met energie opwekken, transport en/of opslag van energie of energie besparen. Tijdens de regiofinale presenteert ieder team hun idee aan een deskundige jury.

Core Values

Meedoen aan een wedstrijd is leuk en spannend maar het maken van vrienden en het genieten van alle activiteiten is belangrijker dan winnen. Daarom is er tijdens de FIRST LEGO League veel aandacht voor de core values: respect hebben voor elkaar, samen ontdekken, problemen oplossen met creativiteit en doorzettingsvermogen, toepassen wat er is geleerd om de wereld te verbeteren, werken als een team en plezier hebben.

Kom een kijkje nemen

De regiofinale van de FIRST LEGO League is open voor bezoekers. Wie zin heeft om te komen kijken is op vrijdagavond welkom vanaf 18.30 uur en op zaterdag vanaf 10.00 uur.

Locatie: Campus Eemsdelta Groningen, Pastorielaan 4, Appingedam

Parkeren bij Campus VO Eemsdelta

Komt u met de auto? Neem dan de afslag aan de Jan Bronsweg naar de campus. Via de Pastorielaan kunt u niet naar het parkeergebied rijden.

Delen: